Lamino, Klä om din Yngve Ekström fåtölj


Att klä om sin möbel kan både vara väldigt stimulerande och i många fall en ekonomisk fördel. Det behöver dessutom inte vara allt för komplicerat, men det finns naturligtvis både lättare och svårare objekt.

Jag tänkte i denna artikel förklara hur du kan klä om din Lamino i fårskinn, vilket är relativt enkelt jobb. Det finns dock några moment som man måste vara lite extra noggrann med, iom att fårskinn är dyrt vill man ju inte helst göra fel. Du behöver dessutom inte några speciella verktyg till detta arbete, även om det naturligtvis blir både enklare och går snabbare om man tex har en automatisk häftpistol, men det är ju inget som gemene man har i sin verktygslåda, en vanlig häftpistol räcker fint. Jag kommer dessutom ge ett antal tips som gör arbetet enklare. Till varje steg har jag även bifogat en eller ett par bilder som visuellt visar de olika momenten. Arbetet tar ca 4-6 timmar beroende på hur händig man är. Om du har en Laminett som behöver kläs om är arbetsgången densamma.

Youtube Klä om Lamino
Video: Se gärna vår video, Renovera Lamino

Fårskinn

Vi har i denna beskrivning använt oss av den fårskinnsats som vi själva saluför i vår webbshop vilket är ett originalskinn från Skandilock. I det här fallet är det nyansen Charcoal. Skandilock är den leverantör som levererar till Swedese. Skinnet kommer i en anpassad tillskuren storlek som passar just Laminofåtöljen. Pälsen är ca 17mm i tjocklek och kan väljas i en rad olika nyanser. Besök gärna vår shop för alla valbara nyanser. Du hittar vårt utbud av fårskinn i webbshoppen

Steg 1. Demontera och ta av gammal väv

Börja med att demontera de båda armstöden, dessa sitter med fyra skruvar, två på vardera sida. Montera därefter av de två ramarna, dessa sitter med ett gäng skruvar utefter baksidan.

Trästomme Lamino bok
Verktyg för att klä om lamino
Slipa laminostomme

Steg 2. Sätta väv

Att sätta väven på din Lamino är förmodligen det mest komplicerade momentet i ditt arbete. Det kan tyckas svårt att få väven spänd och utan ”rynkor” men genom att arbeta metodisk kommer detta steg gå bra. Obs viktigt!: ”Stagen/strävan” mellan ramen måste vara monterade både fram och bak. Var noggrann med att du fördelar och centrerar väven över ramen. Fäst därefter väven temporärt med ett par klammer på ena sidans kurva mellan sitsen o rygg samt i sitsens framkant och överkant, dessa klamrar kan senare tas bort. Rekommenderad längd på klammer är 8 till 10 cm djupa. Börja därefter fästa väven utifrån ena sidans kurva, fäst ca 1/4 av fåtöljen. Om du tycker att det är svårt att vika över väven kapa då till väven så att den sticker ut ca 4 cm, det kommer då att gå lättare. Viktigt: Detta skall dock enbart ske på ena sidan, om du gör detta på andra sidan kommer du inte att ha tillräckligt med väv för att kunna spänna upp väven. Vänd därefter ramen och spänn upp väven med hjälp av hovtången. För att du skall få en fin och slät yta runt ländryggens kurva kan du med fördel göra ett par snitt i linneväven, dessa hjälper dig att spänna upp väven och få den slät. Variera att fästa väven på båda sidor. Arbetet kan innebära att du måste lossa några klamrar för att återigen spänna. Väven skall bli så slät och hård som möjligt, mindre skrynklor i väven är inte avgörande, dessa försvinner när du limmar på förstärkningsväven och fårskinnet. Däremot ju bättre du spänner och ju jämnare det blir desto bättre slutresultat.

Spänna Linneväv
Spänna linneväv, närbild

Steg 3. Fästa skumbitarna i linje med ramens ändar

Limma därefter fast polyeterbiten på plats genom att sprida ut ett tunt lager på väven. Tips, provmontera polyeterbitarna och markera ytan för limmet detta kan göra med krita alt blyerts. Du gör bäst i att även vika över linneväven så att du redan innan limningen ser att du har rätt längd. Placera polyeterbiten på plats och vik över väven. Väven skall vikas dubbel vid kanten ca 1 cm för att undvika synliga fransar. Se till att väven hamnar i linje med skumbitarnas underkant. Fäst väven vid båda kanterna, arbeta sedan ihop polyeterbiten och väven genom att massera ihop de båda.

Markera polyeterkuddar
monterad polyeterkuddar

Steg 4. Fäst förstärkningsväven och trimma väven

Förstärkningsväven är även den i grov linneväv 650 g/mm², denna skall monteras på den sittande ytan av fåtöljen. Limma fast förstärkningsväven på sitsen genom att sprida ut ett tunt lager lim på fåtöljens befintliga väv. Provmontera dock först förstärkningsväven innan du limmar fast den. Du kan med fördel markera var du skall applicera lim genom att med svag blyerts markera framkant och bakkant. Vid limningen, se till att massera in väven mot den underliggande ytan. Kapa av kanterna så att dessa sticker ut ca 1,5 cm från ramens kanter. Vik sedan väven över fåtöljens ram och fäst med klammer. Försök att massera väven utåt medans du fäster väven mot kanten för att få den så fin som möjligt.

Limmad sits
Häftad laminokant
klamrad kant

Steg 5. Sätta fårskinn på din Lamino

Nu har vi kommit till det moment som kräver mest noggrannhet, det kan bli både fult och kostsamt om vi inte spenderar tillräcklig stor tid o fokusering på just detta arbetsmoment. Att provmontera fårskinnet innan limning är ett måste. Viktig information: När limmet väl är på plats och du monterar skinnet är tiden knapp, du kommer att ha ett par minuter på dig att justera eventuella misstag men låt inte skinnet sitta på för länge om du upptäcker fel därav vikten att göra en noggrann genomgång innan fårskinnet monteras.

Börja med att placera ut fårskinnet över stommen, centrera skinnet och var extra noggrann med att skinnet täcker tillräckligt runt fram och bakkant (ryggen, se bild).

Lägg nu stolen på rygg och rulla ihop fårskinnet, undvik att förflytta skinnet. Sprid ut ett jämnt lager med lim över ryggen. Rulla tillbaka skinnet och se till att skinnet räcker tillräckligt runt den övre kanten, massera fårskinnet så att det fäster mot väven. Nu gör du likadant med sitsen, res fåtöljen upp, rulla ihop skinnet och limma fast det.

Fäst nu skinnet mot kant på samma sätt som du gjorde med väven, var extra noggrann med att hörnen inte blir för tjocka. Trimma sedan på samma sätt som väven.

Fårskinn, uppmätning
Montering av fårskinn
Resultat efter montering

Steg 6 Montera ihop din Lamino fåtölj

Nu börjar det lida mot sitt slut. Fåtöljen har ny väv och nytt fårskinn, den börjar se riktigt snygg ut. Det ända som återstår är att montera tillbaka de yttre ramarna och armstöden. Nu är du glad att du i början samlade ihop skruvarna på ett ställe.

Volla, du har nu klätt om din Lamino fåtölj och vilken skillnad.

Du hittar naturligtvis vårt utbud av fårskinn i webbshoppen, du är också välkommen att kontakta oss om du hellre känner att vi skall göra jobbet.

Har du några ytterligare funderingar eller frågor är du välkommen att kontakta oss för råd och tips.

Montering av sidokarmar
Fårskinn Lamino
Färdig Lamino med fårskinn