Arne Jacobsen

Arne Jacobsen, född 11 februari 1902 i Köpenhamn i Danmark, död 24 mars 1971 i Köpenhamn, var en dansk arkitekt och formgivare.

Arne Jacobsen räknas som en företrädare för funktionalismen. Bland Jacobsens kända verk som formgivare kan nämnas stolen Myran och fåtöljen Ägget. Han var gift med textilkonstnären Jonna Jacobsen.

Utbildning och karriär

Arne Jacobsen utbildade sig först till murare, men läste sedan vidare till arkitekt på Kunstakademiets arkitekturskola i Köpenhamn 1924-27 för Kay Fisker och Kaj Gottlob. Efter examen 1927 tog han anställning på Paul Holsoes arkitektkontor. År 1930 öppnade han sitt eget kontor i Hellerup, vilket han drev fram till sin död 1971. Hans första större projekt var bostadsområdet Bellavista i Köpenhamn 1930-34.

Flera kända danska arkitekter och formgivare har börjat sin yrkeskarriär på Arne Jacobsens arkitektkontor, bland andra Jørgen Møller, Hans J. Wegner, Peter Karpf och Jørgen Gammelgaard.

År 1943 tvingades Arne Jacobsen fly till Sverige över Öresund från det tyskockuperade Danmark på grund av sin judiska bakgrund. Han stannade i Sverige i två år och återvände till Danmark efter andra världskrigets slut 1945. Under tiden i Sverige ritade han ett par fritidshus samt formgav tyger och tapeter. Arne Jacobsen fick C.F. Hansen-medaljen 1955.

Arkitektur och formgivning

Arne Jacobsen ansåg att utformningen av en byggnad och dess interiör borde bestämmas av en analys av dess struktur och användningsområde. Detta synsätt återspeglas redan i hans första uppdrag. Vidare ansåg han att byggnadens arkitektur och inredningens design skulle komplettera varandra. På 1930-talet inledde Jacobsen ett samarbete med möbeltillverkaren Fritz Hansen Den då tillämpade produktionstekniken var inte mogen för Jakobsens idéer, utan dessa kom att förverkligas först i början på 1950-talet i samband med att han började formge möbler till sina byggnader. Arne jacobsen

Myran

Samarbetet med Fritz Hansen ledde 1951-52 fram till den trebenta stolen Myran i formpressad plywood. Stolen vann Grand Prix på Triennalen i Milano 1957. De första modellerna var i ofärgad teakplywood, men senare gjordes stolen i olika färger.

Svanen och Ägget

Fåtöljerna Svanen och Ägget designades som en del i inredningen till SAS Royal Hotel i Köpenhamn. Båda fåtöljerna tillverkades av Fritz Hansen 1958 och hade en stoppning av skumgummi på ett formgjutet glasfiberskal som monterades på en aluminiumram. Fåtöljerna skapades för att kontrastera med sina organiska former mot byggnadernas strama och funktionalistiska stil. Jacobsens design var en utveckling av Charles Eames arbeten från 1930-talet. Eames design begränsades, till skillnad från Jacobsens, av produktionstekniken som inte tillät formpressning av en möbel i ett stycke.

Heminredning

Arne Jacobsen formgave inte bara byggnader och möbler, utan även en rad andra föremål som badrumsinventarier, textilier, metallservisen Cylinda 1966. Hans matbestick från 1957 förekom i Stanley Kubricks science fiction-film 2001 – Ett rymdäventyr , vilket visar på Jacobsens förmåga till tidlös men samtidigt modern design.