Laddar...

Klä om din Yngve Ekström Lamino fåtölj

Att klä om sin möbel kan både vara väldigt stimulerande och i många fall en ekonomisk fördel. Det behöver dessutom inte vara allt för komplicerat, men finns naturligtvis lättare och svårare objekt.

Jag tänkte här förklara hur du kan klä om din Lamino i fårskinn, vilket är relativt enkelt jobb. Det finns dock några moment som man måste vara lite extra noggrann med, iom att fårskinn är dyrt vill man ju inte helst göra fel. Du behöver dessutom inte några speciella verktyg till detta arbete även om naturligtvis det blir enklare och går snabbare om man tex har en automatisk häftpistol, men det är ju inget som gemene man har i sin verktygslåda, en vanlig häftpistol räcker fint. Jag kommer dessutom ge ett antal tips som gör arbetet enklare. Till varje steg har jag även bifogat en eller ett par bilder som visuellt visar de olika momenten. Arbetet tar ca 4-6 timmar beroende på hur händig man är. Om du har en Laminett som behöver kläs om är arbetsgången densamma.

Steg 1. Demontera och ta av gammal väv

Börja med att demontera de båda armstöden, dessa sitter med fyra skruvar, två på vardera sida. Montera därefter av de två ramarna, dessa sitter med ett gäng skruvar utefter baksidan.

Tips! Lägg skruvarna i en burk/ask eller liknande och lägg dessa på ett ställe du kommer ihåg. Det mest frustrerande man kan vara med om när man tapetserar är när man har slarvat bort skruvar, ett onödigt och ofta ett besvärligt misstag.

Börja därefter det mödosamma arbetet med att ta bort tidigare väv, väven sitter med en hel del klammer, dessa skall bort. Det finns ett gäng med specialverktyg för att ta bort klammer men det går att pilla upp klamrarna med en mindre flat skruvmejsel. Ett mycket effektivt redskap för att ta bort väven är hovtången. Försök att få tag i en bit väv, bänd därefter upp väven, då följer en stor mängd klammer med och jobbet blir mindre mödosamt. Var dock noggrann med att du inte får tryckmärken på själva stommen. Slipa därefter lätt kanten där skruvarna till ramarna har suttit.
När du har klätt av din Lamino skall den se ut som nedan.

Tips! Passa även på att skruva i de skruvar som fäster de tvärgående stagen. Dessa har en tendens att lossna, framförallt på äldre varianten av fåtöljen och kan orsaka att ramen spricker.


Steg 2. Sätta väv på din Lamino

Att sätta väven på din Lamino är förmodligen det mest komplicerade momentet i ditt arbete. Var noggrann med att du fördelar och centrerar väven över ramen. Fäst därefter väven med ett par klammer i kurvan mellan sitsen och rygg, samt i sitsens framkant och överkant. Börja därefter fästa väven utifrån kurvan, fäst ca 1/4 av fåtöljen. Vänd därefter ramen och spänn upp väven med hjälp av hovtången. Variera att fästa väven på båda sidor. Arbetet kan innebära att du måste lossa några klamrar för att återigen spänna. Väven skall bli så slät och hård som möjligt, mindre skrynklor i väven är inte avgörande, dessa försvinner när du limmar på förstärkningsväven och fårskinnet. Ju bättre du spänner och ju jämnare det blir desto bättre slutresultat.

Viktigt! Spänn väven hårt, det skall kännas som ett trumskinn.

Tips! För att det inte skall bli tryckmärken i ramen, använd en liten bit väv mellan hovtången och ramen medans du spänner upp väven.

Tips! När du fäster väven med klammer, tänk då på att inte fästa väven allt för långt in på ramen då det kan vara svårt att trimma väven påett snyggt sätt.

Steg 3. Fästa skumbitarna i linje med ramens ändar

Nästa steg blir att fästa de två polyeterbitarna på din lamino. Dessa limmas på plats, använd textillim.
När du känner dig nöjd med montaget av väven och den sitter ordentligt är det dags att limma dit polyeterbitarna. Börja antigen på ramens framkant eller rygg, vilket du väljer har ingen betydelse. Vänd ramen upp och ner, placera löst polyeterbiten på plats. Vik därefter en bit av väven dubbel och vik över, se till att bakkanten på polyetern och väven är i linje, trimma om nödvändigt.

Tips! Markera på väven bakkanten av polyeterbiten, då detta hjälper dig vid limningen.

Limma därefter fast polyeterbiten på plats genom att sprida ut ett tunt lager på väven, placera polyeterbiten på plats och vik över väven. Fäst väven vid båda kanterna, arbeta sedan ihop polyeterbiten och väven genom att massera ihop de båda.

Viktigt! När du limmar, var då noggrann med att du inte får lim på väven som inte skall limmas. Det är svårt att få bort och kommer att resultera i en oönskad fläck.
Gör nu samma procedur på andra sidan fåtöljen.

Steg 4. Fäst förstärkningsväven och trimma väven

Limma fast förstärkningsväven på sitsen genom att sprida ut ett tunt lager lim. Provmontera dock förstärkningsväven innan du limmar fast den. Trimma kanterna så att dessa passar innanför ramen.

Nu börjar arbetet med att fästa väven lida mot sitt slut, det återstår dock en viktig del. Fästet av väven vid ramens framkant. När du fäster väven vid framkanten var då noggrann med att det endast är ett lager väv, det är lätt att det annars blir för tjockt och då kommer det att bli svårt att fästa sidramen till fåtöljen.
Trimma därefter väven utefter ramen. Trimma så att inte väven sticker ut på baksidan.

 

Steg 5. Sätta fårskinn på din Lamino

Nu har vi kommit till det moment som kräver mest noggrannhet, det kan bli både fult och kostsamt om vi inte spenderar tillräcklig stor tid o fokusering på just detta arbetsmoment.

Börja med att placera ut fårskinnet över stommen, centrera skinnet och var extra noggrann med att skinnet täcker tillräckligt runt fram och bakkant (ryggen, se bild).

Viktigt! Se till att skinnet täcker tillräckligt runt fram och bakkant.

Lägg nu stolen på rygg och rulla ihop fårskinnet, undvik att förflytta skinnet. Sprid ut ett jämnt lager med lim över ryggen. Rulla tillbaka skinnet och se till att skinnet räcker tillräckligt runt den övre kanten, massera fårskinnet så att det fäster mot väven. Nu gör du likadant med sitsen, res fåtöljen upp, rulla ihop skinnet och limma fast det.

Fäst nu skinnet mot kant på samma sätt som du gjorde med väven, var extra noggrann med att hörnen inte blir för tjocka. Trimma sedan på samma sätt som väven.

Steg 6 montera ihop din Lamino fåtölj

Nu börjar det lida mot sitt slut. Fåtöljen har ny väv och nytt fårskinn, den börjar se riktigt snygg ut. Det ända som återstår är att montera tillbaka de yttre ramarna och armstöden. Nu är du glad att du i början samlade ihop skruvarna på ett ställe.

Tips! Använd gärna tvingar för att fixera de yttre ramarna, det är både enklare och blir bättre då du kan hårt skruva ihop de två ramarna.

Volla, du har nu klätt om din Lamino fåtölj och vilken skillnad.

Har du några ytterligare funderingar eller frågor är du välkommen att kontakta oss för råd och tips.

Du kan naturligtvis också köpa allt material hos oss och om det känns som om jobbet är för svårt eller tar för lång tid hjälper vi gärna dig även med detta.